login map bookmark help mail

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΦΣΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΟ 4ο ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ  ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ –ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ  ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ

 

Είναι μεγάλη τιμή για μένα που παίρνω το βάπτισμα του πυρός ως Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας σε ένα τόσο μεγάλο συνέδρειο και σε ένα τόσο πολυπληθές ακροατήριο.

Θα ήθελα να με συγχωρήσετε αν έχω κάποια αμηχανία γιατί σε τόσο κόσμο έχω να μιλήσω εδώ και τριάντα- τριάντα πέντε χρόνια, τότε που οι φοιτητικές συνελεύσεις παρήγαγαν πολιτική και ιδέες.

Την ομιλία μου ίσως και εγώ να την χαρακτήριζα αντισυμβατική, αφού από τον τίτλο του συνεδρίου << κοινοτικός φαρμακοποιός- προοπτικές και προκλήσεις του αύριο>> εγώ  θα χρησιμοποιήσω μόνον μία λέξη <<ΑΥΡΙΟ>> και αυτό γιατί θα κάνω μια αναδρομή στο παρελθόν δηλαδή στο <<χθες>>.

Στις αρχές της δεκαετίας του 80, 18 χρονών τότε έχοντας πολιτικές ανησυχίες θέλησα να ενταχθώ σε μια πολιτική νεολαία. Εισερχόμενος λοιπόν στα γραφεία της , εντυπωσιάστηκα αντικρίζοντας μια αφίσα όπου ήταν τυπωμένη με μεγάλα γράμματα η φράση:

<<TA ΠΡΟΒΑΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΧΑΡΑΣΟΥΝ ΔΡΌΜΟΥΣ>>

Αυτή η φράση έμεινε χαραγμένη ανεξίτηλα στο μυαλό μου και με σημάδεψε σ΄όλη την υπόλοιπη ζωή μου.

Ήταν λοιπόν η εποχή όπου ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής μόλις είχε υπογράψει την ένταξη της Ελλάδος στην ΕΟΚ- στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

Η χώρα έμπαινε σε μια περίοδο σύγκλησης με την Ευρώπη και οι προοπτικές της ήταν ευοίωνες.

Με ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα αποφάσιζε τους τρόπους και τους κανόνες σύγκλησης των χωρών και των λαών της Ευρώπης

  • Με κοινούς νόμους
  • Κοινά σύνορα
  • Κοινό νόμισμα

Αλλά όλα αυτά με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες του κάθε κράτους και κάθε λαού.

Αυτό άλλωστε όριζε και η χάρτα της Ευρώπης της Ευρώπης των Εθνών.

Τα χρόνια πέρασαν και φθάνοντας στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα αρχίσαμε να ακούμε δειλά –δειλά δύο λέξεις

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΌΣ

Δύο λέξεις για τις οποίες δεν δώσαμε μεγάλη σημασία, ούτε όταν το 2005 η Πρόεδρος της Βουλής ΜΠΕΝΑΚΗ, στην ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια προέλεγε για την καταστροφή της Ελλάδος αναφέροντας ότι τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της Εθνικής Κυριαρχίας θα περιοριστούν χάριν της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στην διευρυμένη Ευρώπη.

Και φθάνουμε στην σημερινή εποχή όπου μετά από μια οικονομική κρίση 8 ετών έχουμε βγει και από τα μνημόνια ατενίζουμε το μέλλον πλέον με τις καλύτερες προοπτικές.

Κάνουμε λοιπόν τον απολογισμό:

Έχουμε χάσει πλήρως την Εθνική Κυριαρχία.

Άλλοι  αποφασίζουν για μας εκτός συνόρων. Ακυρώνεται δημοψήφισμα κατ΄εντολή της Γερμανίας. Η Ελληνική Βουλή είναι διακοσμητικό στοιχείο και επικυρώνει μόνον εντολές ξένων και είναι τέτοια η ξεδιαντροπιά, που υπάρχει Νόμος του Ελληνικού Κράτους που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και πριν τις υπογραφές των υπουργών αντί να γράφει Αθήνα και την ημερομηνία γράφει Βερολίνο.

Το Ελληνικό Σύνταγμα έχει γίνει κουρελόχαρτο και παραβιάζονται βασικές διατάξεις.

Η ευημερία πάει περίπατο. Είμαστε πλέον μια δουλοπαροικία χρέους όπου το εξωτερικό χρέος έχει εκτοξευθεί στο 180% του ΑΕΠ.

Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν πάρει στα χέρια τους την παγκόσμια οικονομία χαρακτηρίζοντας με τα μέτρα και τα σταθμά   της παγκοσμιοποίησης χώρες και λαούς ως σκουπίδια.

Η δημόσια περιουσία έχει ξεπουληθεί αντί πινακίου φακής ακόμη και ο Λευκός Πύργος στη Θεσσαλονίκη και το αρχαίο θέατρο της Λάρισας έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ.

Θα ακολουθήσει η ιδιωτική περιουσία γιατί το εσωτερικό χρέος σε τράπεζες-εφορίες- ασφαλιστικά ταμεία-ΔΕΗ έχει ξεπεράσει το ΑΕΠ της χώρας.

Οι τράπεζες έχουν χαριστεί σε ξένα κεφάλαια. Υπάρχουν τρία εκατομμύρια ανασφάλιστοι- εκατομμύρια άνεργοι-τουλάχιστον 600.000 Έλληνες Επιστήμονες που έχουν μεταναστεύσει στο Εξωτερικό-χώρια τους υπόλοιπους που μη έχοντας καμία προοπτική στη χώρα φεύγουν και εκείνοι μετανάστες για να μπορέσουν να ζήσουν τα παιδιά τους και όσοι απομείνουν εδώ ή θα δουλεύουν με μισθούς πείνας ή θα βολεύονται με δουλειές του ποδαριού.

Οι συνταξιούχοι είναι σε μια μόνιμη αγωνία και άγχος για το πότε θα αποφασίσει το Γερμανικό Κοινοβούλιο το κόψιμο των συντάξεων.

Θα αποφασίσει λοιπόν η Γερμανία- οι θεσμοί- η τρόικα- οι αγορές- οι οίκοι αξιολόγησης- αν εμείς θα υπάρχουμε- για πόσο θα υπάρχουμε για τον αν αξίζει να υπάρχουμε.

Όλοι αυτοί λοιπόν σκυλεύουν το κουφάρι της Ελλάδος και σαν τις ύαινες προσπαθούν να αρπάξουν κομμάτια που τους αναλογούν.

Α΄ξέχασα και τα lobby που συνωστίζονται περιμετρικά του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Όσοι από εσάς έχετε πάει σίγουρα θα έχετε δεί τα κτίρια που στεγάζονται τα lobby της ενέργειας- των μεταφορών- του τουρισμού- του φαρμάκου.

Αυτοί λοιπόν είναι οι θεσμοί που θέλουν να μας βάλουν στο σωστό δρόμο και να μας σώσουν.

Ποιος θα ξεχάσει αρχές του 12-13 τότε που έγιναν οι μεγάλες απεργίες του κλάδου τι είχαν στο μυαλό τους, για μας.

Τα φαρμακεία ήταν περιττά.

Έπρεπε πάση θυσία να κλείσουν.

Οι φαρμακοποιοί έπρεπε να γίνουν υπάλληλοι το επιχειρηματικό κομμάτι δεν τους ανήκε και στην χώρα έπρεπε να έρθουν 2-3 αλυσίδες φαρμακείων με το πρόσχημα ότι ο υπερβολικός αριθμός των 11000 διόγκωνε την  φαρμακευτική δαπάνη.

Ότι το σχέδιο τους απέτυχε οφείλεται στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και στην αξιοσημείωτη ενότητα που επέδειξαν οι 11000 συνάδελφοι.

Άρχισαν τότε να απεργάζονται ένα καινούργιο σχέδιο:

Την φτωχοποίηση

Και την διάλυση της ενότητας δημιουργώντας 2-3 ταχύτητες  φαρμακείων καθώς επίσης και τον κατακερματισμό του κοινού συμφέροντος.

ΚΑΙ ΕΞΗΓΩ:

  1. 1.     Μείωση του ποσοστού κέρδους σε ελεεινά επίπεδα
  2. 2.     Αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων ώστε να μην έχουν  την δυνατότητα να αγοράσουν τα φάρμακα τους
  3. 3.     Όλοι μας έχουμε ζήσει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό την δυστυχία ανθρώπων ανέργων ή χαμηλοσυνταξιούχων που δεν έχουν και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν.

 

e-shop. Τα όποια λειτουργούν ανεξέλεγκτα χωρίς κανόνες, με αμφιβόλου ποιότητας υπηρεσίες και προϊόντα που καννιβαλίζουν τις τιμές των παραφαρμακευτικών και οι τιμές της λιανικής τους  είναι χαμηλότερες από τις τιμές χονδρικής των φυσικών φαρμακείων.

 

 

Ωράριο και Διευρυμένοι.

Αυτή η μάστιγα που δημιουργεί φαρμακεία δύο και τριών ταχυτήτων.

Ανθρωποφαγία αισχύστου είδους. Καννιβαλισμος με σκοπό το υποτιθέμενο κέρδος και δεν μιλώ για την Αθήνα που έχει 5.000.000 πληθυσμό και άλλα 5.000.000 τουρίστες όλο το χρόνο- εκεί ίσως θα έπρεπε να βρεθεί ένα άλλο μοντέλο- μιλώ για την περιφέρεια για την Λάρισα εν προκειμένω γιατί το ζούμε και το βλέπουμε.

Το ξεκίνησαν 2-3, αυξήθηκαν σε 7-8 πονηρά σκεπτόμενοι αφού οι υπόλοιποι 180 λειτουργούν βάσει ωραρίου, αντιστεκόμενοι στην εντατικοποίηση της εργασίας  μέχρι εξουθενώσεως και γιατί θεωρούν ότι εκτός από το φαρμακείο υπάρχει η οικογένεια- σημαντικός κρίκος της Ελληνικής κοινωνίας- οι μικρές χαρές της ζωής – η ξεκούραση.

 

Αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος όπου ο κάθε τυχαίος άσχετος με την φαρμακευτική μπορεί να ανοίγει φαρμακείο επειδή κατέχει κεφάλαια.

Είναι σαν να λέμε ότι ένας μεγαλομπακάλης ή τέλος-τέλος ένας εισοδηματίας να ανοίξει και ένα δικηγορικό γραφείο ή ένα ιατρείο και να προσλάβει τους ανάλογους επιστήμονες.

 

Rebate- 1ευρω ανά συνταγή-φόροι- τέλος επιτηδεύματος- ασφαλιστικές εισφορές- 0,8% για τα off-patent φάρμακα, το τελευταίο και πιο κραυγαλέο παράδειγμα επιβολής φόρου τιμωρίας για κάτι το οποίο δεν επιλέγουμε εμείς αλλά ο ασθενής.

 

e-dapy ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές και με επιπλέον ύλη για το φαρμακειο και εξελίχθηκε σε ένα σίγουρο τρόπο να χάσεις μέρος του κεφαλαίου σου αφού αλλάζει ο τρόπος εκτέλεσης των αναλωσίμων καθημερινά και χωρίς καμμία ενημέρωση.

 

Σ΄όλο αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον καλούμαστε να λειτουργήσουμε και παρόλα αυτά αντέχουμε  και παραμένουμε 11000.

ΚΑΙ ξέρετε γιατί ;

Γιατί έχουμε δύο μεγάλα ατού  την ενότητα εκτός ελαχίστων ακόμη περιπτώσεων και το δέσιμο και την επαφή με τον ασθενή και πελάτη.

Παραμένουμε σε κάθε πόλη μικρή ή μεγάλη, σε κάθε χωριό ακόμη και στο πιο δυσπρόσιτο μέρος της Ελλάδος ακόμη και στο πιο μικρό και ακριτικό νησί γιατί προσφέρουμε

Προσφέρουμε πρωτοβάθμια φροντίδα

Προσφέρουμε στην Ελληνική Κοινωνία.

Ας το ακούσει καλά ο ανεκδιήγητος Κύριος Garone Επίτροπος φαρμάκου ο οποίος προ καιρού όταν επισκέφθηκε την Ελλάδα απορούσε πως με τα μέτρα που έχουν εφαρμοσθεί δεν έχει μειωθεί ο αριθμός των φαρμακείων σε 6.000 αφού αυτό είχε συμφωνηθεί.

Τώρα θα μου πείτε γιατί τα λέω όλα αυτά;

Αφού το θέμα είναι

<<προοπτικές και προκλήσεις του αύριο>>

Για τον απλούστατο λόγο ότι υπο αυτό το καθεστώς λίγα πράγματα θα μπορούσαμε να κάνουμε.

Όπως επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι σχεδιάζοντας το μέλλον πρέπει να παίρνουμε μαθήματα από το παρελθόν.

 

Όταν λοιπόν ανακτήσουμε την Εθνική μας κυριαρχία- συμβάλοντας γι΄αυτό έμπρακτα και όχι αφήνοντας άλλους να μας σώσουν και όταν θα αποφασίζει ο Ελληνικός Λαός και το Ελληνικό Κοινοβούλιο τις τύχες της χώρας.

 

Όταν μπούμε σε μια κανονικότητα και οι εκάστοτε κυβερνώντες δεν θα μπορούν να ισχυρισθούν ότι έχετε δίκαιο αλλά δεν αποφασίζουμε εμείς.

Όταν τα κόμματα που μας κυβέρνησαν, μας κυβερνούν και θα μας κυβερνήσουν, απαλείψουν το πρόθεμα νεοφιλελεύθερος από τον ιδεολογικό τους προσανατολισμό.

Και όταν καταλάβουμε  ότι οι όροι παγκοσμιοποίηση

Νεοφιλελευθερισμός και 

Γερμανική Ευρώπη είναι ο πραγματικός φασισμός

Και η πατρίδα μας πάψει να είναι χώρος αλλά πραγματική χώρα τότε και μόνον τότε θα απαλειφθούν και τα επτά σημαντικά ζητήματα που προανέφερα και αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη και την ευοίωνη προοπτική του φαρμακείου.

Γιατί αν δεν κατανοήσουμε ποια είναι η λύση του προβλήματος και ζούμε με ψευδαισθήσεις ότι όλα θα αλλάξουν κάποτε ως δια μαγείας.

Τότε  θα σας παραθέσω τη ρήση του μεγάλου ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ που βλέποντας  κάμψη του Επαναστατικού φρονήματος των αγωνιστών του 21

Τους είπε

ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΕΜΕΙΣ-ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΕΣΕΙΣ

ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ Σας-  ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ Σας.

 

Ξέχασα επίσης να σας πώ για εκείνη την αφίσα που ανέφερα στην αρχή της ομιλίας μου. Εντέλει την έχω στην κατοχή μου αφού κάποια στιγμή πετάχτηκε στα σκουπίδια γιατί ήταν πολύ ανατρεπτική και δεν βόλευε

Είναι αυτή η αφίσα που έγγραφε

<<Τα πρόβατα ακολουθούν ποτέ δεν χαράσσουν δρόμους>>

 

                                                                                                 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

 

O

ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΤΟΥ

ΦΣΛΑΡΙΣΑΣ

ΓΚΑΝΑΚΗΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ

 

« Ιούλιος 2019 »
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Μικρές Αγγελίες

Δεν υπάρχουν αγγελίες

Φ.Σ. Λάρισας

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας!

Γιορτάζουν

 

Website Hit Counters επισκέψεις