login map bookmark help mail

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΦΣΛΑΡΙΣΑΣ κ ΓΚΑΝΑΚΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

 

 

 

 

 

 

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Κ ΓΚΑΝΑΚΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

 

 

 

 

 

 

 

 

ΘΕΜΑ :

ΕΟΠΥΥ –ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ , ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΕΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ :ΔΑΓΡΕΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΖΗΚΑΣ ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΦΣ

ΣΟΦΙΑ ΑΓΓΕΛΟΥ  ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΦΣΑΤΤΙΚΗΣ

ΓΚΑΝΑΚΗΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ  ΠΡΟΕΔΡΟΣ  Φ.Σ.ΛΑΡΙΣΑΣ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΟΠΥΥ

 

 

 

 

 

 

 

Πριν από 5 περίπου χρόνια σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, ένας υψηλόβαθμος παράγοντας, πρόεδρος κάποιου οργανισμού δεν υπάρχει λόγος να αναφέρω το όνομά του γιατί υπήρξε κι αυτός αναλώσιμος του συστήματος σωτηρίας της χώρας, έτεινε το δάχτυλό του στους συναδέλφους μου και με επιτακτικό τόνο είπε:

Θα εφαρμόσετε το μνημόνιο θέλετε δεν θέλετε γιατί αυτό επιβάλλει η σωτηρία της Ελλάδος και του Ελληνικού λαού. Πήρε βέβαια την απάντηση που του έπρεπε από μένα, αλλά από τότε μέχρι σήμερα που έχει κυλήσει πολύ νερό στο μύλο των μνημονίων, ας δούμε αν έχει βελτιωθεί κάτι και για τους ασφαλισμένους και για τους φαρμακοποιούς.

  • 1,9 δις φαρμακευτική δαπάνη, ετησίως, οι πολίτες κατέβαλλαν 625 εκατομμύρια από την τσέπη τους όπως επίσης και το κόστος των Μη.συ.φα., οι τιμές των οποίων απελευθερώθηκαν από την κρατική διατίμηση και αυτή όπως διατείνονταν κάποιοι στο όνομα της ανταγωνιστικότητας να πέσουν οι τιμές τους, αυτές ανέβηκαν μέχρι και 150%. Για το καλό των ασφαλισμένων!
  • Μειώθηκε το ποσοστό κέρδους στο φάρμακο στο 15% μικτό και σε κάποια ακριβότερα κλιμακωτά στο 2% συν το Rebate κλιμακωτό και αυτό σύμφωνα με το τζίρο. Αυτό για το δικό μας καλό!
  • Οι μειώσεις των τιμών των συνταγογραφούμενων φαρμάκων κάθε 6μηνο σε τιμές Βουλγαρίας και Ρουμανίας και ξέρετε γιατί ? Γιατί πρέπει να τους μοιάσουμε. Γνωρίζετε τι ανάπτυξη έχει η Βουλγαρία και η Ρουμανία ? Ιλιγγιώδη, με ΑΕΠ 40 δις, ενώ η Ελλάδα που δεν την έχουν σώσει ακόμη οι μνημονιακές κυβερνήσεις, 180 δις και το αποτέλεσμα? Ελλείψεις- ελλείψεις- ελλείψεις και εξαγωγές που κάνουν επιτήδειοι που βοηθούν τους εαυτούς τους και το ισοζύγιο εισαγωγών- εξαγωγών της χώρας, εισάγουμε μέχρι και ζάχαρη πλέον από τη Γερμανία γιατί κλείσαμε τα δικά μας εργοστάσια και εξάγουμε φάρμακα. Αυτό για το καλό όλων μας!

 

Γενόσημα : το μεγάλο εφεύρημα των lobbys των Βρυξελλών και των πολυεθνικών γενοσήμων. Κάθε λίγο και λιγάκι μέτρα για την διείσδυση των γενοσήμων που έχουν κολλήσει στο 25% και πρέπει να φθάσουν στο 70%.

Ενώ ξεφορτώνονται στη χώρα τόνοι σκουπιδιών γενοσήμων απ’ όλα τα μήκη κι τα πλάτη τη γης (βλέπε VALSARTAN) Πακιστάν- Ινδία- Κίνα.

Εδώ φωτισμένα μυαλά εφαρμόζουν μέτρα διείσδυσης

  1. 1.   Θεσμοθετήθηκε επίδομα, για την προώθηση των γενοσήμων στους φαρμακοποιούς. Το πήρε κανείς?
  2. 2.   Θεσμοθετήθηκε υποχρεωτικό απόθεμα γενοσήμων στα φαρμακεία. Διαβάζοντας τη λίστα το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να γελάσεις ή να κλάψεις.
  3. 3.   Και το μεγάλο επίτευγμα. Rebate 0,8% για τα off patent. Ποιος ιθύνων νους το εφηύρε? Είναι δυνατόν να κάνει την επιλογή του ο ασθενής, να αποφασίζει εκείνος ποια φάρμακα θα πάρει και να τιμωρείται ο φαρμακοποιός πληρώνοντας από το πενιχρό ποσοστό κέρδους του? Και να είμαστε αναγκασμένοι να προσφεύγουμε στη δικαιοσύνη για να αποδείξουμε το αυτονόητο και αυτό για το δικό μας καλό.

 

Και τι να πούμε για την εφαρμογή στις συμβάσεις του ΕΟΠΠΥΥ για τα φάρμακα. Αν κάποιος την διαβάσει λέξη προς λέξη θα διαπιστώσει στο τέλος ότι από την αρχική σύμβαση έχουν αλλάξει σχεδόν όλα μονομερώς και μόνον οι ποινές προς τους φαρμακοποιούς μένουν. Και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση που ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς αντί να εξαφανίσει τη γραφειοκρατεία, τη διόγκωσε. Αυτή η ηλεκτρονική συνταγογράφηση που ξεκίνησε με δική μας πρόταση, έχει εξελιχθεί σε θηλειά που μας πνίγει γιατί ενώ θα έπρεπε μία συνταγή να θεωρείται νόμιμη και νομότυπη όπως έχει γραφεί από τον γιατρό, εμείς θα πρέπει καθημερινώς να πάμε στα νοσοκομεία, να βάλουμε στρογγυλή σφραγίδα, λες και αλλιώς είναι άκυρη, να επισυνάψουμε γνωματεύσεις επί γνωματεύσεων όπως για παράδειγμα τελευταία η συνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων επινεφρίνης.

   Το κορυφαίο δε στη συνταγογράφηση είναι η διανομή των συνταγολόγιων του ΙΚΑ όπου οι γιατροί θα πρέπει να αναγράφουν τα φάρμακα της συνταγής και ο φαρμακοποιός να σφραγίζει ότι την εκτέλεσε. Και σας ρωτάω έχοντας γνώση των συνεπειών, ποιος ασθενής κουβαλάει μαζί του το βιβλιάριο? Και εγώ τι πρέπει ν κάνω? Να μην εκτελέσω τη συνταγή? Δηλαδή να διώξω όλους τους πελάτες μου, γιατί θα πρέπει να γνωρίζετε και το γνωρίζετε, είμαι βέβαιος ότι το 99% των ασφαλισμένων δεν προσκομίζουν το βιβλιάριο τους ούτε στο γιατρό ούτε στο φαρμακοποιό.

   Όσον αφορά τις πράσινες συνταγές των γαληνικών σκευασμάτων ποιος γνωρίζει και τι ενημέρωση έχει για το τι δικαιολογείται και τι όχι.

   Και εδώ μπαίνει το ζήτημα με την καθημερινή έκδοση εγκυκλίων και τροποποιήσεων που ο ΕΟΠΠΥΥ τις ανακοινώνει στον πανελλήνιο. Ο πανελλήνιος στους πρωτοβάθμιους συλλόγους και οι σύλλογοι στα μέλη, δηλαδή εγώ το λέω στο σκύλο μου και εκείνος στην ουρά του.

   Οι σύλλογοι έχουν αποκλειστεί από την ενημέρωση του ΕΟΠΥΥ και τα πάντα επαφίενται στην καλή διάθεση κάποιων συναδέλφων να ενημερώνουν τους υπολοίπους με FB και συνιστολογίων.

   Θα επαναλάβω ακόμη μία φορά την επιμονή του ΠΦΣ και την επιτυχία του στη θεσμοθέτηση της e – συνταγογράφηση, όπως επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την παγκόσμια πρωτοτυπία στα φαρμακευτικά σκευάσματα που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά του υδατογραφημένου κουπονιού με το διπλό barcode που αποτρέπει σε ποσοστό 100% την κυκλοφορία πλαστών φαρμάκων, όταν γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα που έχουν όλες οι ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες.

   Όσον αφορά τη σύμβαση αναλωσίμων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων καθώς και των προϊόντων ειδικής διατροφής, ενώ ξεκίνησε με την ελπίδα ότι θα επιστρέψει στο φαρμακείο ύλη που θα αναπλήρωνε κατά κάποιο τρόπο το χαμένο έδαφος, εξελίχθηκε σε ρώσικη ρουλέτα. Ένας σίγουρος τρόπος να χάσεις το κεφάλαιό σου, όσο απ’ αυτό έχει απομείνει.

   Θα αναφέρω μερικά παραδείγματα, γιατί αν αρχίσω να τα απαριθμώ όλα δεν πρόκειται να τελειώσω ούτε σε δύο ώρες.

  1. 1.   Είδη ειδικής διατροφής για κοιλιοκάκη.

Τιμή αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ μικρότερη από την τιμή χονδρικής.

  1. 2.   Γάλατα παράδειγμα τιμή αποζημίωσης ΕΟΠΥΥ 15,80, τιμή αγοράς (χονδρική) 24,80 και λιανική 26,88.

Δεν μπορεί και δεν γίνεται να πωληθεί με ζημία 11,00 ευρώ. Ούτε βέβαια μπορεί να κρατηθεί η διαφορά, γιατί απαγορεύεται από τη σύμβαση.

   Προ 15 – 20 ημερών μία κυρία στη Λάρισα έχοντας γνωμάτευση στα χέρια της με 6 κουτιά γάλα απευθύνθηκε σε 15 – 20 φαρμακεία και οι συνάδελφοι δήλωσαν αδυναμία εκτέλεσης για τον απλούστατο λόγο ότι δεν μπορούσαν να επιχορηγήσουν με 66 ευρώ τη συγκεκριμένη γνωμάτευση. Όταν δε τους παρότρυνε να πληρώσει τη διαφορά το ποσό της οποίας σημειωτέον δε γνώριζε, οι φαρμακοποιοί προς τιμήν τους αρνήθηκαν, γιατί δεν είχαν αυτό το δικαίωμα. Όταν λοιπόν απευθύνθηκε σε μένα ως πρόεδρο του συλλόγου και απειλούσε θεούς και δαίμονες, την παρέπεμψα στον ΕΟΠΥΥ γιατί εκείνος δημιουργεί το πρόβλημα, τότε μου αποκάλυψε ότι ήταν υπάλληλος του ΟΓΑ. Τα συμπεράσματα δικά σας.

   Άλλη περίπτωση που σε δίμηνη γνωμάτευση  με 100 βελόνες για σακχαρώδη διαβήτη 1 η εταιρία είχε προσφορά στο κουτί +2 βελόνες με την ίδια τιμή αποζημίωσης και έγινε περικοπή της γνωμάτευσης ως υπεράριθμη ποσότητα κατά 2.

-      Να πούμε για τις γνωματεύσεις με διάγνωση ICD 10 από 1/11/18 που περιμένουμε ακόμη να γίνει εκκαθάριση

-      Για τους νεφελοποιητές που επιτρέπεται μόνον η ενοικίαση τους?

-      - να πούμε για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα όπου διάφοροι τύποι περιφέρονται στους διαδρόμους των νοσοκομείων προς άγραν πελατών

-      να πούμε για γνωματεύσεις ΣΔ2 όπου προβλέπονται 60 βελόνες ινσουλίνης και τέτοια συσκευασία δεν υπάρχει

-      να πούμε για γνωμάτευση που περικόπηκε γιατί το σύστημα δεν εκτύπωσε το κάτω μέρος που περιλαμβάνει υπογραφή παρόχου και ασφαλισμένου

-      ή να αναφέρω το γεγονός ότι ο ασφαλισμένος από λάθος υπέγραψε στη θέση του παρόχου και ο πάροχος υπέγραψε και σφράγισε λίγο πιο δίπλα. Και ζητηθήκε από τον ΕΟΠΠΥΥ γνήσιο της υπογραφής παρόχου και ασφαλισμένου θεωρημένο από το ΚΕΠ προκειμένου να μην περικοπεί η γνωμάτευση.

-      Ή τη δική μου προσωπική εμπειρία όπου ζητήθηκε να ακυρωθεί το τιμολόγιο και να κοπεί ένα άλλο γιατί από κεκτιμένη ταχύτητα δεν είχε αναγραφεί η διεύθυνση Αποστόλου Παύλου 12.

-      Να πούμε για το e- DAPY που λειτουργεί όποτε θελει ή για το ότι για την εκτέλεση μιας γνωμάτευσης αναλωσίμων χρειάζονται 4 φύλλα Α4.

 

   Και για να τελειώνω, το τελευταίο και βασικότερο. Ισχύει ή δεν ισχύει στο ΦΕΚ η υπουργική απόφαση 1060/2001, όπου την αποκλειστική διάθεση αναλωσίμων σακχαρώδη διαβήτη έχουν τα φαρμακεία?

Τι συμφέροντα εξυπηρετεί η εταιρεία MEDRONIC, εταιρεία πώλησης αναλωσίμων?

Ποιος και γιατί ο ΕΟΠΠΥΥ έκανε σύμβαση με τη συγκεκριμένη εταιρεία από τον ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ του 2017 όταν μάλιστα αυτή άρχισε να λειτουργεί από το Φθινόπωρο του 2018?

   Το ξέρουμε κύριοι. Είμαστε πεπεισμένοι ότι πασχίζετε για το καλό το δικό μας και του Ελληνικού λαού.

   Δεν γνωρίζω αν θα πάρω απαντήσεις όμως θα πρέπει να γνωρίζετε και εσείς ότι κάνατε και κάνετε προσπάθειες σοβαρές για να μας φτωχοποιήσετε και σ’ αυτό το κομμάτι ομολογώ ότι καταφέρατε αρκετά, όπως επίσης και ότι προσπαθήσατε να δημιουργήσετε φαρμακοποιούς και φαρμακεία πολλών ταχυτήτων. Αυτό όμως που δεν γνωρίζετε είναι το γεγονός ότι οι φαρμακοποιοί είναι πραγματικά πάροχοι υγείας και σε χιλιάδες περιπτώσεις αντικαθιστούν το κράτος και τις δομές υγείας όπου αυτές είναι ανεπαρκείς.

   Εμείς είμαστε αρωγοί πάντα όταν μας ζητείται και αυτός είναι ο βασικότερος λόγος που παραμένουμε όρθιοι μας θέλει και μας ζητά η ίδια η κοινωνία. Από τα σύνορα της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θράκης μέχρι την Κρήτη, και από το Ιόνιο και τους Οθωνούς μέχρι το Αιγαίο και το Καστελόριζο.

 

 

« Δεκέμβριος 2019 »
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Μικρές Αγγελίες

Δεν υπάρχουν αγγελίες

Φ.Σ. Λάρισας

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας!

Γιορτάζουν

 

Website Hit Counters επισκέψεις